irinas

Direktlänk till inlägg 22 juni 2010

Färggenetik

Av iris van Dijk Härd - 22 juni 2010 19:31

Redan en vecka sedan sista inlägget och många bilder senare! Jag har försökt ta kort på de små vi har kvar för att lägga ut nya bilder. Och det har då inte blivit lättare, nu när de är större! De springer runt i hela huset och vill verkligen inte sitta stilla för att posera. Fick till slut nöja mig med de här bilderna:   Sedan hade vi ett väldigt trevligt Sibb-möte i söndags hemma hos oss. En av frågorna som kom upp var vilken färg Lavendel egentligen har. Vi kunde inte riktigt komma till en slutsats. Både föräldrar bär på golden-anlaget, men är inte registrerade som sådant. Det är tydligen inte helt enkelt.


Såvitt jag förstådd ska flera gener jobba ihop för att få golden färgen, nämligen "A-genen", "I-genen" och "Wb-genen".

Både silver och golden katter är AA eller Aa (agouti). A-genen gör att varje svart hår har ett gult band nära toppen, för att det svarta pigmentet inte bildas under hårets tillväxt (skaftet är dock färgad). Detta gör i sin tur att mönstret (som bestäms av T, eller Tb, tabby genen) syns.

De har alltså både agouti-hårstrån där toppen är mörkfärgad, men hos silver katterna är nedre biten av hårstråna vit/ljusgrå, medans golden katterna har en varm cremeton på nedre biten.

Detta fungerar såhär:

I - Den vita biten på silver håren hår orsakas av "I"-genen, "inhibitorn", en dominant mutation som helt tar bort det röda färgpigmentet på hårstråets skaft, och lämnar toppen i ursprungsfärg. Både II-katten och Ii-katten är alltså silver. ii-katten blir golden.

Wb -  bestämmer hur stor "tippningen" är, dvs hur stor del av hårstråets top är pigmenterat."Vidbandsgenen" ger alltså bredare ljusa band på agouti-hårstrån och lämnar mindre av toppen pigmenterad.

 1/8 = WbWb= chinchilla/shell, max 50% = Wbwb= shaded, wbwb = normal pigmentering.


För att komplicera saken ytterligare har man även noterat en "sent färgomslag gen", dominant golden, där kattungar födda som silver kan slå om till golden vid 2-3 års ålder.


Det jag inte har hittat är om en golden katt kan ha grå i botten, på hårskaftet. Detta har mamman Aurora för det mesta, men inte Lavendel. Det syns å andra sidan dåligt på brorsan också, som definitivt är svart/brunmönstrad.


Någon som kan reda ut detta?



 
 
Ann-Katrin Andréasson

Ann-Katrin Andréasson

22 juni 2010 22:20

Tack Iris för en trevlig träff igår! Dina kattungar är helt underbara! Så roligt att se dem!

http://laghamrapionen.bloggplatsen.se

 
Lotta

Lotta

24 juni 2010 13:44

Golden har en "aprikos" färg längst ner vid hårbotten.

http://clarellis-sibbar.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av iris van Dijk Härd - 10 juni 2013 20:29


Livet med kattungar är fullt av överraskningar...    

Av iris van Dijk Härd - 6 juni 2013 20:26

Alla ungar tingade och på söndag åker den första redan! Hur gick det till? Det känns som om det var igår de föddes.   Ändå är man glad att man återigen har hittat så fantastiska människor för alla ungar. De kommer att vara önskade, och de k...

Av iris van Dijk Härd - 21 maj 2013 20:48

Det är ju så underbart lekande eller sovande kattungar!   Sovande eller nyväckta kan de se ut så här:   Mango   Kiwi  Lichi   Och lekandes såhär:   Mango   Lichi  Kiwi       ...

Av iris van Dijk Härd - 8 maj 2013 16:15


Här får Mango syn på Porla som vill komma förbi men inte riktigt vågar (Aurora finns i närheten)        ...

Av iris van Dijk Härd - 5 maj 2013 18:04

I fredags så testades Artemis igen för HCM, och allting såg så fint ut!   Hon skötte sig dessutom exemplariskt, fast hon hade mått lite illa i bilen, stackarn. Vi hoppas para henne på nästa löp, sedan kanske hon kan ställas ut till nästa vår......

Ovido - Quiz & Flashcards